Ett försök att lista samtliga anledningar till att man BEHÖVER internet

Just det. Att det kan vara kul att strösurfa omkring lite grann struntar vi i. Youtubelöshet är överkomligt, Slösurfande och tjattrande i chattar kan man vara utan. Nu snackar vi tjänster och praktiska lösningar som gör att en vanlig person år 2009 kanske är tvungen att ha internet...

Få se nu. Finns det något (eller några) skäl till att man faktiskt behöver internet då?

* Ansökan om CSN-lån
* Banktjänster
* Boka resor
* Försäljning (blocket, tradera)
* Internethandel
* Mail
* Oddsande och spelande
* Onlinespelande (typ World of Warcraft o. dyl.)
* Sökmotorer (altavista och liknande)
* Söktjänster (hitta.se och liknande)

Detta var vad jag kunde komma på just nu. Få se nu, vi går igenom punkterna en efter en...

* Ansökan om CSN-lån

Detta går fortfarande utmärkt att göra med papper och penna, men tar lite längre tid. Vill man ha snabbt svar är det smidigare över internet. Man tjänar 6 kr på frimärken.

* Banktjänster

Går också bra att göra på det gamla vanliga sättet, men kostar lite mer. Banktjänst på internet kostar cirka 150 kr per år, privatgiro cirka 300 kr per år. 150 kr extra per år blir ungefär 12:50 kr extra per månad som sparas in

* Boka resor

Förutom smidighetsaspekten tjänar man ofta några kronor på att boka en resa online, några tior kanske. Å andra sidan brukar man kunna köpa billiga biljetter på stationer som sista minutenbiljetter också...Och att boka biljett kan ju med fördel göras på ett bibliotek med gratis internet, om man inte reser ofta.

* Försäljning (blocket och tradera)

Vet inte riktigt hur mycket man får för en pryl numera om man ska sälja den med annons i någon tidning, känns som att detta helt och hållet flyttats över till internet numera. Men om man inte säljer grejer regelbundet duger det gott att gå ner till ett lokalt bibliotek och skriva ihop en annons därifrån, om man inte säljer grejer alltför ofta villl säga. Frågar man snällt kan man nog få ta med sig en bild lagrat på ett USB eller diskett så att annonsen får en bild också.

* Internethandel

Samma sak som ovan. Om man inte handlar över nätet regelbundet kan man göra enstaka inköp på nätet från bibliotek eller andra platser med internet tillgängligt för alla. Prisjämförelsesidor som pricerunner gör att det går snabbt att hitta lägsta internetpris även om man inte slösurfar runt och kollar priser ofta.

* Mail

E-posten är något som folk tyvärr gjort sig beroende av i onödan i många fall. Visst blir det billigare än att ringa eller SMS:a om man har folk som bor på långväga avstånd, men samtidigt mer opersonligt. Att skicka olika papper och annat som PDF-fil är vanligt på universitet och liknande, men där finns även oftast gratis internetdatorer och Wifi på skolans områden. Sedan är det tyvärr så att många ställen anpassat sig till detta och inte delar ut papper till studenter längre-dåligt, då PDF-filer bifogade i mail har en förmåga att inte skriva ut sig själva.

*Oddsande och spelande

Håller man på med detta är internet en liten revolution som gör att man kan spela på nästan vadsomhelst nästan närsomhelst. Men det är ju kanske inte alltid så bra att göra. Hursomhelst går det ju fortfarande bra att tipsa hos ett svenska spel-ombud, så något måste är inte internet på något sätt.

*Onlinespelande

Är väl inte så nödvändigt faktiskt. Dock borde man väl ha internet om man nu tänkt spela ett spel som endast fungerar online. Lösningen är väl att inte spela onlinespel utan köpa spel som fungerar offline istället.

*Sökmotorer

Visst är det smidigt att kunna söka kunskap på det här sättet, men om man gör det i skolarbeten brukar skolorna stå för internet. Då kan man använda det när man är där.

*Söktjänster

Nummerupplysningen finns ju fortfarande kvar, även om det kostar en slant. Gamla vanliga kartor finns ju också, även om hitta.se och liknande kanske är mer smidiga än att fråga runt på stan och leta efter stadskartor.


För att summera sparar man inte så många kronor per månad på att ha internet trots allt. Mot det ska ställas en månadsavgift på allt ifrån 100 till 400 kr för att ha internetanslutning. Mycket av de tjänster som finns på internet är praktiska, men inte oumbärliga. Dessutom är internet en tidstjuv som gör att man kan fastna och slösa bort tid på slött surfande. Å andra sidan kan man träffa folk från olika delar av världen eller hitta folk på nätet som man annars kanske inte hade hittat. Men sådant kan man ju göra på bibliotek och liknande allmänna platser nån gång då och då. Frågan är om inte internet snarare gör mer för att hålla oss på avstånd från varandra än för att föra oss närmare varandra, när allt kommer omkring?

Sedan kan det också finnas en fara i att allting ska ske med internet. Om du inte kan ta fram en vanlig karta för att hitta vägen, lägga på ett brev med ett vanligt frimärke eller köpa en biljett i ett kontor blir samhället i förlängningen känsligt om internet av någon anledning skulle slås ut, och på en mindre skala kan du stå där kartlös om kartan i din dator skulle strejka på grund av nåt tekniskt strul... 

Internet kan vara kul och praktiskt, men det kan också lätt bli för mycket online och alldeles för lite offline...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0