Why can´t we all just get along?

USA.s president slappnade av i Vita Husets trädgård.

Ni kanske såg det på nyheterna imorse, det gjorde jag. Annars får ni historien i en kortare version här:

En svart (mörkhyad) professor någonstans i Massachusetts (Boston möjligen, och ursäkta stavningen av massachusetts om den inte stämde) kunde inte ta sig in i sitt eget hem då han hade tappat bort sina nycklar. Därför försökte han bryta sig in i sitt eget hem.

En vit (ljushyad) polis såg/fick larm om det hela och konfronterade den svarte professorn. En hård ordväxling följde därefter och det slutade med att polisen arresterade professorn för "förargelseväckande beteende" eller något liknande.

Historien hade kunnat sluta där. Men Barack Obama uttalade sig senare i frågan och kallade polismannens agerande för "dumt", eftersom det var onödigt att arrestera den svarte professorn EFTER det att det redan hade framkommit att det, faktiskt, var sitt eget hem som professorn försökte ta sig in i. Och historien tog en ny vändning, ett nytt varv.

Obama fick viss kritik för att lägga sig i rasfrågor, något som han hittills låtit bli i stor utsträckning. I USA är rasfrågor fortfarande något som finns i deras samhälle, även om svarta numera har samma rättigheter. Obama påpekade i ett uttalande också att svarta, och latinos, har historiskt sett fått utstå en del orättvisor, och att det därför kanske kunde förklara hur den svarte professorn betedde sig. Som svart i USA behandlas man inte alltid likadant som en vit person skulle ha behandlats, och därför kunde det kanske vara befogat att den svarte professorn fick ett mindre utbrott och satte hela händelseförloppet i en kontext som kanske inte alls existerade i just detta fall. Det var vad Obama menade, mellan raderna, åtminstone tolkades han på det sättet av en del massmedia. 

Så igår bjöd Obama in professorn, polisen och även sin vice president Joseph Biden för att försonas och dricka öl tillsammans (folkligt och bra) i Vita Husets rosenträdgård. Ett utmärkt sätt att släta över händelserna, gå vidare och dra lärdom. Och nu verkar det som att polisen och professorn kommer att rida på mediavågen. Kan se en nära förestående turné där de båda tillsammans besöker skolor och föreläser om vikten av att bortse från fördomar och om allas lika värde och behandlande framför mig. USA är möjligheternas land, inte minst när det gäller att slå mynt av både det ena och det andra. Vem vet, det kanske till och med blir en liten film av det hela?

Politiskt korrekt av Obama, men ändå smart och folkligt att bjuda in de båda på lite öl. På tvbilderna hördes inte vad de pratade om men de verkade ha trevligt. Obama skrattade vid tillfällen. Polisen och professorn fick ju även besöka presidenten och vita huset. En erfarenhet som få är förunnade, och Obama verkar faktiskt vilja vara en president som vill vara nära folket och lyssna på dem. Inte endast för att det är bra PR, utan på ett ganska genuint sätt. Eller så är han helt enkelt smart och beräknande. har dock lite högre tankar om honom, även om det såklart fanns lite PR med i spelet. Ett ölspel för gallerierna till viss del var det nog. 

Men det är ju ändå trevligt när vi alla kan komma överens. Frågan man bör ställa sig är väl kanske dock om polisen agerat likadant om det varit en vit person som försökt ta sig in i sitt eget hus, och hur pass mycket osämja som fortfarande pyr under ytan i det historiskt sett segregerade amerikanska samhället. Och hade en vit person blivit lika arg på en vit polis och tagit åt sig det hela som en rasistisk handling? men som Obama säger, ser man till hur det amerikanska samhället har sett ut historiskt sett så kan jag förstå att det finns visst fog för att en svart människa blir arg på en vit, även om någon rasism inte förekommit kan det nog lätt ses som det med den historiska bakgrunden som kontext.

Men det här med att ta en öl och komma överens, det borde kanske även toppolitikerna pröva. Så länge de inte tar fem, och skriver på nåt skumt handelsavtal efteråt.

Nåja, nu slutade den här lilla historien lyckligt, och Obama vann igen. Obama vinner alltid, så när han väl gör något fel kommer nog alla som tror attt människan inte kan göra något misstag att bli ledsna. Men den dagen den sorgen. och det finns ju alltid chansen att ta ett glas öl och dränka sorgerna när den dagen väl kommer också... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0